Olay29, Gümüşhane Haberleri, Gümüşhane Son Dakika

Rektör Zeybek’ten 6 Şubat Mesajı

Gümüşahne Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek, 6 Şubat 2023 tarihinde dokuz saat arayla meydana gelen, merkez üsleri sırasıyla Kahramanmaraş’ın Pazarcık ve Elbistan ilçeleri olan 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerin birinci yıldönümünde bir anma mesajı yayımladı.

Rektör Zeybek’ten 6 Şubat Mesajı
181 views
05 Şubat 2024 - 22:14

Gümüşhane Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek, 6 Şubat 2023 tarihinde dokuz saat arayla meydana gelen, merkez üsleri sırasıyla Kahramanmaraş’ın Pazarcık ve Elbistan ilçeleri olan 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerin birinci yıldönümünde yayımladığı mesajında şunları söyledi:

“Yakın tarihimizin en büyük yıkımlarından birine sebep olan ve 11 ili etkisi altına alan Asrın Felaketinin üzerinden bir yıl geçti. Bu acı olaylar, ülkemizi derinden etkileyip birçok aileyi zor durumda bıraktı. Yaklaşık 14 milyon vatandaşımızın yaşadığı 11 ilimizde hissedilen depremler sonucunda büyük yıkımlar meydana geldi. Depremlerde hayatını kaybedenlerin sayısı resmi rakamlara göre 50 bin, yaralananların ise 107 bin olarak açıklandı.  Pek çok ülkenin toprak büyüklüğünden daha geniş bir alan olan 500 kilometrelik bir bölgeyi ve bu kadar çok nüfusu etkileyen depremler, dünyada eşine az rastlanır felaketlerden biri olarak kayıtlara geçti.  Üzerinden bir yıllık süreç geçmesine rağmen deprem bölgesinde 65 binden fazla artçı sarsıntı gerçekleşti ve gerçekleşmeye devam ediyor.

Ancak, ülke olarak bu zorlu süreçte bir araya gelerek dayanışma içinde olmanın önemini bir kez daha anlamış bulunmaktayız. Gümüşhane Üniversitesi olarak, AFAD ekiplerimizle koordineli olarak depremin ilk anından itibaren deneyimli akademik personelimizi ve çalışanlarımızı gece gündüz demeden deprem bölgesine gönderdik. Adıyaman ilimiz başta olmak üzere arama-kurtarmadan insani yardıma bütün imkânlarımızı bölgedeki vatandaşlarımız için seferber ettik. İhtiyaç sahiplerine destek olmak adına çeşitli yardım kampanyaları düzenledik, gönüllü çalışmalara katıldık. Zor durumda olan depremzede öğrencilerimiz ve öğrencilerimizin aileleri, Üniversitemizden görevli ekipler tarafından sağlanan araçlarla Gümüşhane’ye getirildi.  Akademisyenlerimiz, idari personelimiz, gönüllü öğrencilerimiz ve Gümüşhaneli vatandaşlarımızın desteğiyle depremde zarar gören vatandaşlarımız için ahşaptan prefabrik ev yaparak deprem bölgesine gönderdik. Bu dayanışma ruhu, Üniversitemizin ve toplumumuzun birlik ve beraberlik içinde ne kadar güçlü olduğunu gösterdi. Ekiplerimizin yıkımlar arasından kurtardığı her bir can için sevincimiz artarken, gelen her bir kötü haberde de üzüntümüz katlanarak arttı. Son 500 yıldaki en büyük deprem olarak tarihi kayıtlara geçen Asrın Felaketinde Gümüşhane Üniversitesi olarak 11 ilimizin nüfusuna kayıtlı ve o bölgede ikamet eden 4586 öğrencimiz mevcuttu. Gelen haberlerle 20 öğrencimizin vefat ettiğini büyük bir üzüntüyle öğrendik. Evlatlarımızı kaybetmenin acısını derinden yaşıyoruz. Hayatını kaybeden öğrencilerimizin aileleri veya yakınlarıyla irtibata geçip taziye ziyaretlerini gerçekleştirdik. Deprem bölgesindeki gelişmeleri ve çalışmaları yakından takip ettik.

Unutmamamız gereken bir gerçek var; bugünkü teknolojiyle yine depremleri önceden tahmin etmemiz mümkün değil. Ama alınabilecek tedbirlerle can ve mal kayıplarını azaltmak mümkündür. Depremlerle mücadelede her zaman hazırlıklı olmalıyız. Bilim insanlarının uyarılarına kulak vererek, altyapımızı güçlendirmeli ve afet planlarımızı güncel tutmalıyız. Bir yandan yaralarımızı sararken öte yandan da depremin yol açtığı yıkım ve buna dair alınacak önlemler hakkında bilimsel çalışmalara öncülük etmeye çalışıyoruz. Üniversitemiz ev sahipliğinde gerçekleştirilen, ana temasını ‘Sosyal Bilimler Işığında Deprem’ olarak belirlediğimiz ve bu özel temada gerçekleştirilen ilk akademik kongre olduğunu düşündüğümüz IV. Uluslararası Sosyal Bilimler Kongresi’nde çok değerli bilimsel kazanımlar elde ettik. Gerçekleştirdiğimiz bu kongre, Türkiye’de deprem alanında yapılan ilk ve tek kongre olmasından dolayı büyük önem taşımaktadır. 4 Aralık Dünya Madenciler Günü dolayısı ‘Türkiye’nin Deprem Gerçeği’ konulu panelde depremi konunun uzmanlarıyla birlikte ele aldık. Doğal afetler sadece üniversiteler nezdinde değil, toplum nezdinde de hassasiyetle üzerinde durulması gereken bir konudur. Ülkemiz bir deprem ülkesi ve bizler de bu gerçeği unutmamalıyız.

Bu vesileyle de yakın tarihimize damga vuran ‘Asrın Felaketi’ adlı depremlerde başta öğrencilerimiz ve aileleri olmak üzere hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, yaralılara acil şifalar diler, geride kalanlara da sabırlar diliyorum.”

timbir - birlik haber ajansi

sanalbasin.com üyesidir