“Gümüşhane Bahçecik Barajının Su Seviyesi İki Ayda 32 Metre Yüksekliğe Ulaştı”
Gümüşhane Belediye Başkanı Ercan Çimen, beraberinde ki Belediye Meclis üyeleri ile birlikte Bahçecik Barajında incelemelerde bulundu.
Gümüşhane’nin Merkeze bağlı Bahçecik Köyünde yapımına 2017 yılında başlanılan ve geçtiğimiz Nisan ayında Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi’nin de video konferans yöntemi ile katıldığı Su Tutma Töreni’ nin üzerinden iki ay geçmesi ile birlikte Bahçecik Barajında yaklaşık 400 bin metre küp su birikerek, barajın su seviyesi 32 metre yüksekliğine ulaştı. Beraberinde ki Belediye Meclis üyeleri ile birlikte Bahçecik Barajı ve onunla beraber yapılacak olan İshale ve Arıtma Tesisinin şantiyesinde incelemelerde bulunan Gümüşhane Belediye Başkanı Ercan Çimen, Burada Gümüşkoza Gazetemize açıklamalarda bulunurken, barajdan suyu içen ilk kişi oldu.
“2024 Yılında Evlerimizden Bu Temiz Su Akacak”
Barajın İshale Hattı ve Arıtma Tesisi için kurulacak olan şantiyenin inşaat alanını gezen Başkan Çimen, daha sonra baraj etrafında incelemelerde bulundu. Başkan Çimen, burada Gümüşkoza Gazetemize yaptığı açıklamalarda 2023 yılının sonlarından itibaren evlerden bu suyun akacağını söyleyerek, “Bu baraj yaklaşık 71 metre yüksekliğinde ve 4 milyon 100 bin metre küp bir havzaya sahip. İnşallah Gümüşhane’nin 50 yıllık su ihtiyacını karşılayacak. Bugünde tüm belediye meclis üyesi arkadaşlarımız ile birlikte buraya geldik ve barajımızın suyundan ilk defa biz içtik. 2023 yılının sonu itibari ile evlerimizden de bu suyu akıtacağız. O billur suyun başlangıcı olan bugün bu güzel suyumuzdan içtik. Buranın havzasında herhangi bir yerleşim yeri yok. Bende bu coğrafyanın, bu köyün ve bu bölgenin insanıyım. Burada ki coğrafyanın güzelliğini herkes bilir. Burası mastrobol, sidoz ve purus dediğimiz yerler.İnsanlarımızın yıllar önce verimli kullandığı yaylalardı. Burası tabii onların oluşturduğu bir havza… Bu havzanın her noktasında baharda sular coşar. Temmuz ve Ağustos aylarında bu sular azalır ama 2023’ün ilkbaharında burada ki barajımızın şuan gördüğümüz hali inşallah daha yüksek seviyelere ulaşacak. Bahçecik Barajı ile birlikte 2024 yılında evlerimizden bu temiz suyu akıtacağız” dedi. ,
“25 Bin Metre Küp Arıtma Yapacağız”
Baraj ile birlikte eş zamanlı olarak Arıtma Tesisi ve İshale Hattının da şantiyesinin kurulduğunu söyleyen Başkan Çimen, “Gelirken İshale Hattı ve Arıtma Tesisimizin şantiye inşaatına da uğradık. Günlük yaklaşık olarak 25 bin metre küp suyu arıtma yapacağız. Yaklaşık iki yıl içerisinde tamamlayacağız. Şuanda borularımızın yarısının siparişi verildi, Ağustos ayının ilk haftasında gelecek. Diğer kalan kısımda Ekim ayında geliyor. İnşallah hızlı bir şekilde de 28,5 km olan ishale hattımızı tamamlamış olacağız. Hem buradan arıtma tesisini hem de Gümüşhane İshale Hattını tamamlamış olacağız. Şehrimize ve ülkemize hayırlı olmasını diliyorum. Bahçecik Barajının bugün ki değeri yaklaşık 500 milyon TL civarında. Arıtma Tesisi şuanda bugün ki değeri yine en az 300 milyon TL civarında. Başta Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere, emeği geçen tüm bakanlarımıza, milletvekillerimize, bürokratlarımıza, DSİ Genel Müdürümüze, DSİ Bölge Müdürümüze ve İl müdürümüze, yüklenici firmaya ve herkese çok teşekkür ediyorum” diye konuştu.
“Baraj İki Ayda 32 Metre Su Tuttu”
Barajın şuanda i su seviyesinin 32 metreye ulaştığını bilgisini paylaşan Başkan Çimen, “Aldığımız bilgiye göre barajımızın şuanda ki su seviyesi yüksekliği 32 metre. Görüldüğü üzere baraj gövdesinde 4 tane su alma bölgesi var. Bunların bir tanesi suyun içerisinde kaldı. Diğer ikincisine ulaşmaya 1-2 metre var. Diğer iki tane su alma bölgemiz kaldı. İnşallah seneye dolmuş olacak. Şuanda bu su Gümüşhane’nin ihtiyacını karşılayacak durumda. Bu su yükseldiği zamanda daha maksimum faydaya erişmiş olacağız. Nisan ayında su tutulmaya başlandı. Daha erken sus tutsaydık şuanda bu suyun miktarı daha fazla olacaktı. Nisan ayının suyunun coştuğu dönemlerde olsaydı bu miktar artabilirdi. İki ayda bu su seviyesinin bu noktaya ulaşması gerçekten çok mutluluk verici bir gelişme bizler için. O yüzden buna da şükürler olsun bu bizim mutluluğumuz” ifadelerine yer verdi.
“Bu Eseri Ne Kadar Yok Sayabilirsiniz”
Son olarak Baraj su tutmayacak şeklinde söylemlerde bulunanlara cevap veren Başkan Çimen, “Bahçecik Barajı Gümüşhane Belediyesinin, bu yapı bittikten sonra hem Baraj hem de arıtma tesisi ile beraber Gümüşhane Belediyesi 30 yıl içerisinde aylara taksitlere bölünmüş şekilde buranın parasını ödeyecek. Bu barajdan çıkan su gittiği havzalar hangi noktaya hangi yerleşim yerlerinden gidiyorsa oralara fayda sağlayacak. Tekke köyü, Meyhazer, Pirahmet ve bu vadi bölgesinden şehir merkezine kadar ki tüm yerleşim yerleri uzun vadede bu barajımızdan faydalanmış olacak. Yaklaşık 2 km Aktutan köyünden orada ki gölette Bahçecik Barajının maksimum seviyede çalışması için tünel çalışmamızda yılsonu itibari ile bitmiş olacak. Dereye kışın akan suyu baraja alacağız. Bu baraj hem Gümüşhane ilinin hem beldelerin hem ilçelerin hem köylerin faydalanacağı noktada hazırlanmış bir proje. Gözlerimiz bu su toplanmasını görecek mi diyorduk, işte bugün gördü. Biraz önce barajda ki suyumuzdan da içtik, gerçekten çok güzel bir su. Su olmayacak diye söylemler vardı. Bunları inkâr etmek doğru değil. Eser ortada ve bu eseri ne kadar yok sayabilirsiniz. Ben bu bölgenin insanıyım ve burayı iyi tanıyorum. Biz bu yaylarımızın sularını devamlı içiyorduk ve bu barajı şimdi o yaylaların suları dolduruyor. Burada şuan kar suyu yok ama inşallah seneye kar suyu ile beraber buranın dolum süresi daha da hızlanmış olacak” dedi.