Olay29, Gümüşhane Haberleri, Gümüşhane Son Dakika

DEVA Parti’li Karal, ürünlerini yola döken kiraz üreticilerini Bakan Yumaklı’ya sordu

DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Hasan Karal, Niğde’nin Ulukışla İlçesinde ürettikleri ürünü maliyetinin çok altında satmak zorunda kalan kiraz üreticilerinin sorunlarını Meclis gündemine taşıdı. Karal, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’ya, “Maliyetinin çok altında fiyatla kirazını satmak zorunda kalan çiftçilerin mağduriyetlerinin giderilmesine yönelik herhangi bir acil planlama var mıdır?” diye sordu.

DEVA Parti’li Karal, ürünlerini yola döken kiraz üreticilerini Bakan Yumaklı’ya sordu
419 views
24 Temmuz 2023 - 14:07

Milletvekili Hasan Karal, Bakan İbrahim Yumaklı’nın yanıtlaması istemiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’na soru önergesi verdi. Önergede Türkiye’nin, yüzde 20 ile dünya kiraz üretiminde ilk sırada yer aldığını belirten Milletvekili Karal, hava koşullarına bağlı olarak yıllık 400-500 bin ton civarında rekolte elde edildiğini söyledi. Dünya kiraz üretiminin yüzde 20’sini karşılayan Türkiye için kirazın stratejik bir ürün olarak görülmesi gerektiğini vurgulayan Karal, üreticileri artan maliyetler, kısa hasat dönemi ve olumsuz hava koşulları gibi birçok etken nedeniyle her geçen yıl sıkıntılı hasat dönemi yaşadığını kaydetti. İlaçlama, sulama, çapalama, işçilik maliyeti, akaryakıt fiyatlarının yüksek olması dolayısıyla bu yıl 18 ila 25 lira arasında kilo başı bir maliyete sebep olan kirazın tüccarların inisiyatifine bırakıldığını ifade eden DEVA Parti’li Karal, “Ülkemizde kalibresi, şeker oranı ve tadı ile Avrupa’da en çok tercih edilen, son turfanda kirazların yetiştirildiği Niğde’nin Ulukışla ilçesinde, 18 ila 25 TL arasında maliyeti bulunan kirazlarını satamamaktan şikayetçi olan ilçeye bağlı Darboğaz köylüleri, Ulukışla – Pozantı arasındaki E-90 karayolunu çift yönlü olarak trafiğe kapatarak ürettikleri kirazı yola dökmüştür. Kiraz tüccarlarının 10-15 TL fiyatlarla satın aldığını belirten köylüler, emeklerinin karşılığını alamadıklarını belirterek 1 yıl boyunca yetiştirdikleri ürünlerini toplamama kararı almış, meyvesini ağaçta bırakmak zorunda kalmıştır.” dedi.

“ÜRETTİĞİ ÜRÜNÜN FİYATI İLE MALİYETİ ARASINDA SIKIŞAN KİRAZ ÜRETİCİLERİNE, ARTAN MALİYETLERİNİN KARŞILANMASI İÇİN TEŞVİK PLANLAMASI VAR MIDIR?”

Milletvekili Hasan Karal,  Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde, şu sorulara yanıt verilmesini istedi:

“Maliyetinin çok altında fiyatla kirazını satmak zorunda kalan çiftçilerin mağduriyetlerinin giderilmesine yönelik herhangi bir acil planlama var mıdır? Dünyadaki kiraz üretiminin 5’te 1’ini karşılayan ülkemizde kirazın stratejik bir ürün olarak ele alınmasına yönelik bir çalışma yapmayı düşünüyor musunuz? Ürettiği ürünün fiyatı ile maliyeti arasında sıkışan kiraz üreticilerine, artan maliyetlerinin karşılanması için teşvik planlaması var mıdır? Toplandıktan hemen sonra muhafaza edilmesi gereken kirazın daha uzun ömürlü hale gelmesi için üreticilerin talepleri doğrultusunda soğuk hava depoları, paketleme, işleme, gibi entegre teknolojik tesislerin desteklenmesine yönelik herhangi bir çalışma var mıdır? Akaryakıt, işçilik, ilaç, gübre, çapalama gibi maliyetlerle başa çıkmaya çalışırken maliyete bakılmadan fiyatlandırmada tüccarların inisiyatifine bırakılan kiraz üreticilerinin mağduriyet yaşamaması için hangi tedbirler planlanmaktadır?

timbir - birlik haber ajansi

sanalbasin.com üyesidir