1 Eylül 2024 tarihinde başlayan 2025 üretim yılına ilişkin ÇKS başvuruları, il/ilçe müdürlüklerimizce hem de e-Devlet kapısı üzerinden alındığını ifade iden İl Tarım ve Orman Müdürü Dr. Ahmet Mesut Kıraç, ÇKS için ilk kez başvuru yapacak ya da daha önce başvurusu bulunup da arazi edinim bilgilerinde değişiklik olan çiftçilerin başvurularını il/ilçe tarım ve orman müdürlüklerine yapmaları gerekiyor. Önceki yıllarda ÇKS başvurusu olan çiftçiler ise e-Devlet uygulaması üzerinden başvurularını güncelleyebildiğini söyledi.
ÇKS Yönetmeliği’nde gerçekleştirilen son değişiklik ile mülkiyet durumuna bakılmaksızın tarımsal faaliyet yapılan alanlar taahhütname belgesi ile kayıt altına alınabiliyor. Söz konusu düzenleme ile daha önce kayıt altına alınamayan maliki vefat etmiş ve tapu kayıtlarında mirasçıları adına intikali yapılmamış araziler de kayıt edilebildiğini belirten Kıraç, Mülkiyet ve mirasçılık sorunları sebebiyle tarımsal destek, hibe, tarımsal kredi ve devlet destekli tarım sigortalarından yararlanamayan üreticiler de bu imkânlardan yararlanmaktadır dedi.
Kıraç, üreticilerimiz ÇKS’ ye kayıtlı oldukları İl/İlçe Müdürlüklerimize giderek 2025 üretim yılı ÇKS başvurularını yapabilecekleri gibi 2024 üretim yılında ÇKS başvurusu olan ve beyanlarında herhangi bir değişiklik olmayan üreticilerimiz başvurularını “E-Devlet” üzerinden yapabileceklerdir. Son başvuru tarihi olan 31 Aralık’tan sonra edinilen veya kiralanan tarım arazileri için başvuru tarihi üretim yılının 30 Haziran’ı olarak belirlendi. ÇKS’ ye kayıtlı tarım arazilerindeki bilgi güncelleme başvuruları ise 15 Mart – 15 Nisan tarihleri arasında yapılacağını kaydetti.
“TARIMCEBİMDE” MOBİL UYGULAMASI ÜZERİNDEN DE GİRİLEBİLİYOR
Tarım ve Orman Bakanlığımızın dijital dönüşüm hamleleri kapsamında uygulamaya alınan “TarımCebimde” mobil uygulaması üzerinden de çiftçilerimiz ÇKS işlemlerini gerçekleştirebileceğini ifade eden Kıraç, Söz konusu uygulama, ürün bildirimi ve desteklemeler başta olmak üzere çeşitli konularda da çiftçilere kolaylık sunmaktadır dedi.