Hükümetin arabulucu çözümü depremzedenin konut krizini çözmez!
6 Şubat 2023 tarihli; 10 ili vuran depremlerden kurtulan depremzedeleri şimdi de hayatta kalabilme mücadelesi ile karşı karşıya olduğunu belirten CHP’li Purçu; 10 depremzedelerin 8’inin barınma sorunu yaşadığını vurguladı.
Özcan Purçu konuya ilişkin şu değerlendirmede bulundu:
Depremzede barınma çabasında ; hükümet çadır satma kafasında!
“Evleri yerle bir olan; ağır hasar alan vatandaşlarımız farklı farklı illere göç etmek ve burada yaşamlarını sıfırdan kurmak durumunda kalmıştır. Bu depremzedeler ise gittikleri illerde bu defa barınma krizi ile karşı karşıya kalmış; yanına dahi yaklaşılamayan kira ve satılık ev fiyatları yüzünden mağdur olmuşlardır. Hükümetin açıkladığı kira yardımı devede kulak kalmıştır.
Ev sahipleri tahliye taahhütnamesi istiyor; depremzede çaresiz kalıyor
Diğer taraftan pek çok ev sahibi, depremzedelere “kirayı düzgün ödeyemeyecek” kaygısı ile ev kiralamamaktadır. Yine gelen bilgiler doğrultusunda ise ev kiralamak isteyenlere zorla tahliye taahhütnamesi imzalatılmaya çalışılmakta; “ev sahibin belirttiği oranda kira artışı yapılacak ya da ev sahibinin belirttiği tarihte ev tahliye edilecek” vb şartları kiracılara dayatılmakta; aksi halde ev kiraya verilmemektedir.
Turizm sezonu depremzedeleri vuruyor
Halihazırda otellerde geçici olarak konaklayan depremzedeler ise turizm döneminin yaklaşması nedeniyle otellerden çıkartılmaya başlanmakta ve kendi kaderlerine terk edilmektedir.
Afetin vurduğu bu yurttaşlarımızın yaralarını sarmaya çalışırken; bir de barınma sorunu ile boğuşması kabul edilemez.
Sosyal devlet olmanın gereği olarak hükümet; muhtaç insanların barınma ihtiyaçlarını (bedelli-bedelsiz) karşılamak için gerekli önlemleri almalıdır.
Sadece Adalet Bakanın Sayın Bozdağ’ın “kira artışlarının 1 Temmuz 2023 yılına kadar yüzde 25’i geçemeyeceği “söylemi ne yazık ki güncel durumda havada kalmıştır.
Mevcutta pek çok ev sahibi kiracısı ile mahkemelik olmuş; yeni ev tutacaklara da artış şartları önlerine konmaktadır. Mecliste yeni geçirilen ve 1 Eylül 2023’te yürürlüğe girecek olan arabuluculuk sisteminin de şu an mağduriyet yaşayanlara bir çözüm getirmeye aşikardır.
Bunun için söylemlerin değil; gerekli tedbir ve denetimlerin yapılması, hükümet eliyle depremzedelerin barınma krizine çözümlerin üretilmesi gerekmektedir.”
CHP’i Purçu konuya ilişkin soru önergesi verdi. Verdiği önerge ile Çevre Bakanı Sayın Kurumun şu soruları yanıtlamasını istedi:
- Bakanlığınız tarafından bugün itibariyle tespit edilen fahiş kira artış ilan sayısı kaçtır?
- Bakanlığınız tarafından bugün itibariyle tespit edilen fahiş satılık ev ilan sayısı kaçtır?
- Tespit edilen bu fahiş fiyatlı satılık ve kiralık ev ilanları için nasıl bir cezai müeyyide uygulanmaktadır?
- Tespit edilen fahiş fiyatlı ilanların kaçına işlem yapılmış ve toplamda ne kadar bir ceza kesilmiştir?
- Fahiş fiyatlı ilanların önüne geçmek için Bakanlığınız tarafından alınan ya da alınması planlanan önleyici tedbirler nelerdir?
- Özellikle depremzedelerin barınma krizini çözmek adına Bakanlığınız tarafından alınan ya da alınacak olan tedbirler nelerdir?
- Yaklaşan turizm dönemi sebebiyle geçici olarak otellere yerleşen depremzedelerin mart sonu itibariyle otellerden çıkartılacağı bilgileri gelmektedir. Bu depremzedelere yönelik Bakanlığınız tarafından Kültür ve Turizm Bakanlığı ile ortak olarak yaptığınız bir çalışma var mıdır? Bu depremzedelerin mağduriyeti nasıl giderilecektir?
- İzmir ilinde tespit edilen fahiş fiyatlı kiralık ilan sayısı kaçtır?
- İzmir ilinde tespit edilen fahiş fiyatlı satılık ilan sayısı kaçtır?
- İzmir ilinde Tespit edilen fahiş fiyatlı ilanların kaçına işlem yapılmış ve toplamda ne kadar bir ceza kesilmiştir?
- Ev sahipleri tarafından yeni kiracılara dayatılmaya çalışılan tahliye taahhütnamesi şikayetleri tarafınıza ulaşmış mıdır? Ulaşmışsa buna yönelik ne tür tedbirler almayı düşünüyorsunuz?
- Kiracılara tahliye taahhütnamesi imzalatmaya çalışan ev sahipleri için başlattığınız bir işlem var mıdır? Varsa detayları nelerdir?