Haber: Cevahir Topaloğlu
Gümüşhane’de düzenlenen “Kültür Sohbetleri” etkinliği kapsamında, şehrin üç önemli değeri olan Ali Metin Tokdemir, Dr. Mustafa Çalık ve Lütfi Doğan, ölüm yıldönümlerinde Türk Ocakları Gümüşhane Şubesi ve Gümüşhane Kültür Sanat Kulübü tarafından anıldı.
Dün akşam, saat 19:00’da Atatürk Parkındaki Gümüşhane Belediyesine ait Hüseyin Nihal Atsız Kültür Evi’nde gerçekleştirilen anma programına, Gümüşhane’nin tanınmış şair ve yazarlarından Talat Ülker konuşmacı olarak yer aldı. Ülker, anma programında şehrin üç önemli değeri olan Ali Metin Tokdemir, Dr. Mustafa Çalık ve Lütfi Doğan üzerine konuşmalar yaptı.
ALİ METİN TOKDEMİR
Vefatının 29. yıldönümünde anılan Gümüşhane’nin Kelkit ilçesinde1959’da dünyaya gelen Ülkücü Hareket’te sevgi, muhabbet, ahlak ve inanmışlığın sembolü ahde vefanın adı, Ülkü Ocakları eski Genel Başkanlarından, 24 Aralık 1995 seçimlerinde MHP listesinden Gümüşhane milletvekili adayı olarak gösterilen merhum Ali Metin Tokdemir, adaylığının kesinleşmesinden kısa bir süre sonra, 8 Aralık 1995 yılında Ankara’da düzenlenen Gümüşhaneliler gecesine katılmak üzere Gümüşhane’den Trabzon Hava Limanı’na giderken Maçka yakınlarında meydana gelen bir trafik kazasında 36 yaşında hayatını kaybetmişti.
DR. MUSTAFA ÇALIK
Vefatının birinci yılında anılan Gümüşhane’nin Çalık köyünde 1956’da dünyaya gelen tarihçi, yazar, siyaset bilimci Dr. Mustafa Çalık, geçen yıl 7 Aralık’ta kanser tedavisi gördüğü hastanede 67 yaşında hayatını kaybetmişti. Fazıl Mustafa müstear ismiyle köşe yazıları yazan Çalık, Devlet Planlama Teşkilatı’nda uzman olarak çalıştı, Ankara ve Hacettepe üniversitelerinde dersler verdi. 18 Nisan 1999 seçimlerinde MHP’den Gümüşhane milletvekili adayı oldu ancak seçilemedi. BBP Genel Başkan Yardımcılığı görevinde de bulunan Çalık, Nisan 1989’da arkadaşlarıyla Türkiye Günlüğü dergisini çıkarmaya başlamış ve vefatına kadar Türkiye Günlüğü Dergisi’nin Genel Yayın Müdürlüğünü yapıyordu.
LÜTFİ DOĞAN
Vefatının birinci yılında anılan Gümüşhane’nin Köse ilçesinin Salyazı köyünde 1930’da dünyaya gelen eski Diyanet İşleri Başkanı ve İslami İlimleri Araştırma ve Yayma Vakfı (İSİLAY) Mütevelli Heyeti Başkanı Lütfi Doğan , geçen yıl 4 Aralık’ta bir süredir tedavi gördüğü Başkent Üniversitesi Hastanesi’nde 93 yaşında hayatını kaybetmişti. Doğan 15 Ocak 1968’de Diyanet İşleri Başkanlığına atanmış ve görevini 25 Ağustos 1972’ye kadar yürüttü. Daha sonra Milli Görüş hareketinin kurucusu ve eski başbakanlardan Prof. Dr. Necmettin Erbakan’ın daveti üzerine siyasete giren Doğan, Milli Selamet Partisi’nden (MSP) 1973-1980 arasında, iki dönem Erzurum Senatörü olarak görev yaptı. 1980 askeri darbesi döneminde Kirazlıdere Tutukevi’nde 8 ay tutuklu kalan Doğan, 1991’den itibaren 3 dönem Gümüşhane Milletvekili olarak TBMM’de yer aldı. 1987’de İslami İlimleri Araştırma ve Yayma Vakfı’nı kuran Doğan, Mütevelli Heyeti Başkanı olduğu vakfın Keçiören ve Balgat’taki müesseselerinde, ilerleyen yaşına rağmen eğitim faaliyetlerine devam ediyordu.