Olay29, Gümüşhane Haberleri, Gümüşhane Son Dakika

DEVA Parti’li Karal, orman alanlarına açılan maden sahalarını Meclis gündemine taşıdı

Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA) Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Hasan Karal, orman alanlarında yapılan maden arama faaliyetleri ve termik santral izinleriyle ilgili soru önergesi verdi. Milletvekili Karal, “2003-2023 yılları arasında ne kadar ormanlık alan maden faaliyetleri için tahsis edilmiş ve maden sahalarına açılmıştır? Aynı yıllar arasında kaç hektar ormanlık alan üzerinde termik santral izni verilmiştir?” diye sordu.

DEVA Parti’li Karal, orman alanlarına açılan maden sahalarını Meclis gündemine taşıdı
226 views
22 Eylül 2023 - 18:57

DEVA Partisi İstanbul Milletvekili Hasan Karal, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın yanıtlaması istemiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığına soru önergesi verdi. Hayati önem arz eden ormanların, madencilik faaliyetlerinin neden olduğu artan bir tehditle karşı karşıya kaldığını söyleyen Milletvekili Hasan Karal, ormanların tahrip edilmesine, kirletilmesine ve bozulmasına sebep olarak bu alanların doğrudan yıkımına yol açan madencilik faaliyetlerinin, aynı zamanda yörede yaşayan halkın yaşam biçimlerini, kültürlerini ve haklarını da riske soktuğunu vurguladı. Karal, soru önergesinde “Maden sahalarının açılması, yolların inşası, maden işletmelerinin kurulması ve atık depolama alanlarının oluşturulması amacıyla kesilen veya yakılan ormanlar, sera gazı salınımını yükselterek ormanların ekolojik bütünlüğünü zayıflatmakta ve habitat kaybına, erozyona ve tür yok oluşuna sebep olmaktadır. Ormanların kimyasal kirliliğe maruz bırakılmasına neden olan madencilik faaliyetleri ile çevreye siyanür, cıva, arsenik, kurşun ve asit maden drenajı gibi toksik atıklar ve zararlı maddeler salınmakta; bu maddeler toprağı, suyu ve havayı kirleterek orman ekosistemini bozarken, insan sağlığına da zarar vermektedir. Ülkemizde de madencilik faaliyetleri nedeniyle orman alanları zarar görmekte; binlerce dekar orman alanının, yer üstü zenginliğinin, yer altı madenleri dolayısıyla yok edildiği ve bunun zararının ciddi boyutlarda olduğu bilinmektedir.” ifadelerine yer verdi.

“BU DÖNEMDE ORMAN ALANLARINA KAÇ MADEN SAHASI VE KAÇ TERMİK SANTRAL AÇILMIŞTIR?

Milletvekili Hasan Karal, orman alanlarında yapılan maden sahaları ve termik santrallerle ilgili soru önergesinde Bakan Yumaklı’nın cevaplaması istemiyle şu sorulara yanıt aradı:

“2003-2023 yılları arasında ne kadar ormanlık alan maden faaliyetleri için tahsis edilmiş ve maden sahalarına açılmıştır? Aynı yıllar arasında kaç hektar ormanlık alan üzerinde termik santral izni verilmiştir? Bu dönemde orman alanlarına kaç maden sahası ve kaç termik santral açılmıştır? Maden arama ve termik santraller dışında orman dışı kullanıma açılan alan kaç hektardır? 2003-2023 yılları arasında “enerji izinleri” adı altında ormancılık dışı faaliyetler için açılan ormanlık alanlarda ne tür çalışmalar yürütülmüştür? Enerji ve maden faaliyetleri için ormanlık alanlarda kaç adet ağaç kesilmiştir? Kesilen ağaçların yerine fidan dikimi yapılmış mıdır? Ormanların korunması ve restorasyonu için ne gibi çalışmalar yapılmaktadır? Alternatif enerji kaynakları ve sürdürülebilir kalkınmaya yönelik herhangi bir çalışma mevcut mudur? Orman alanlarında yürütülen madencilik faaliyetlerinin çevresel ve sosyal etkilerine yönelik ne gibi çalışmalar yapılmaktadır? Maden arama ve enerji izinleri için orman alanlarında yapılan faaliyetlerde ilgili firmaların çevreye verdikleri zararlarla ilgili uygulanan yaptırımlar nelerdir? 20 yılda kaç firmaya, hangi nedenle ve ne kadar ceza kesilmiştir? Maden sahası yapılan ormanlık alanlardaki iklim değişikliği gözlemlenmiş midir? Gözlemlendi ise nasıl bir sonuç ortaya çıkmıştır?

timbir - birlik haber ajansi

sanalbasin.com üyesidir