Olay29, Gümüşhane Haberleri, Gümüşhane Son Dakika

Gümüşhane Üniversitesi’nde skandal

Gümüşhane Üniversitesi’nde yayınlanan öğretim görevlisi ve araştırma görevlisi kadro ilanları, akademide etik değerlerin çiğnendiği bir tabloyu gözler önüne serdi. İlanlarda belirtilen “kişiye özel” denebilecek kriterler nedeniyle ön değerlendirme sonuçlarına göre, ilan edilen bazı kadrolara yalnızca birer kişinin başvuru yapmış ve sınava girmeye hak kazanmış olması akıllarda soru işareti bıraktı.

Gümüşhane Üniversitesi’nde skandal
2.217 views
21 Ocak 2025 - 2:06

Haber: Cevahir Topaloğlu

Gümüşhane Üniversitesi’nde yayınlanan öğretim görevlisi ve araştırma görevlisi kadro ilanları, akademide etik değerlerin çiğnendiği bir tabloyu gözler önüne serdi. İlanlarda belirtilen “kişiye özel” denebilecek kriterler nedeniyle ön değerlendirme sonuçlarına göre, ilan edilen bazı kadrolara yalnızca birer kişinin başvuru yapmış ve sınava girmeye hak kazanmış olması akıllarda soru işareti bıraktı.

Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı (YÖK), 9 Mart 2021’de yayımladığı yönetmelikte açıkça belirtti: “Kadro ilanlarına yalnızca belirli kişileri tanımlayan özel şartlar eklenemez.” Ayrıca, Danıştay İdari Davalar Daireler Kurulu da başvuru koşullarının ”kişiye özel ilan” olmaması yönünde karara hükmetmişti. Ancak Gümüşhane Üniversitesi yönetimi, bu yasal düzenlemelere aldırış etmeden ilanlar yayınlayarak akademinin adalet ve liyakat ilkesine darbe vurdu.

Rektörün Görev Süresi Sonunda Alımlar

YÖK’ün 27 Aralık 2024 tarihinde başlattığı aralarında Gümüşhane Üniversitesinin de bulunduğu 10 üniversitenin rektör adaylığı için rektörlük başvuru süreci devam ederken (10 Ocak 2025 tarihinde başvurular sona erdi),

Gümüşhane Üniversitesi, Rektör Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek’in, görev süresinin dolmasına kısa bir süre kala rektör adaylığı başvuruları başladıktan 4 gün sonra, 31 Aralık 2024 tarihinde 61 kadro için ilan yayımladı.

Bu kadrolardan 7’si profesör, 14’ü doçent, 34’ü doktor öğretim üyesi, 4’ü öğretim görevlisi ve 2’si öncelikli alan araştırma görevlisi ilanlarıydı. Rektörlük başvuru sürecinde yayımlanan bu ilanlar, düşündürücü bir durumu gözler önüne serdi.

Öğretim Üyesi Alım İlanı

Öğretim Görevlisi Alım İlanı

Öncelikli Alan Araştırma Görevlisi Alım İlanı

Yayınlanan bazı ilanların içeriği, belirli kişilere yönelik olarak düzenlendiği izlenimi uyandıran şartlarla dikkat çekiyor.

”Acil Hemşireliği veya Afet Yönetimi alanlarından birinden tezli yüksek lisans yapmış olmak. Lisans mezuniyeti sonrası yükseköğretim kurumlarında en az 3 yıl ders verme tecrübesine sahip olmak”

17 Ocak 2025 Cuma günü açıklanan ön değerlendirme sonuçlarına göre; 31 Aralık 2024 tarihinde Gümüşhane Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Tıbbi Hizmetler ve Teknikler Bölümü İlk ve Acil Yardım Programı için açılan öğretim görevlisi ilanında, “Hemşirelik Bölümü lisans mezunu olup, Acil Hemşireliği veya Afet Yönetimi alanlarından birinden tezli yüksek lisans yapmış olmak. Lisans mezuniyeti sonrası yükseköğretim kurumlarında en az 3 (üç) yıl ders verme tecrübesine sahip olmak.” şartıyla açılan bu kadroya yalnızca O.K. başvuru yaptı ve tek başına sınava girmeye hak kazandı.

 

”Maden Mühendisliği programında tezli yüksek lisans yapıyor olmak”

31 Aralık 2024 tarihinde Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Maden Mühendisliği Bölümü Yeraltı Maden İşletmeciliği Anabilim Dalı için açılan araştırma görevlisi ilanında ise, “Maden Mühendisliği Bölümü lisans mezunu olup, Maden Mühendisliği programında tezli yüksek lisans yapıyor olmak. Araştırma görevlisine, ‘Yeraltı Maden İşletmeciliği Anabilim Dalı’ alanında lisansüstü eğitim yaptırılacaktır.” şartı aranan kadroya yalnızca M.M. isimli kişi başvurdu ve tek başına sınava girmeye hak kazandı.

İlanların “kişiye özel” denebilecek kriterler nedeniyle, her iki ilana da sadece birer aday başvuru yaptı. Bu durum, iddiaya göre kadroların ihtiyaç doğrultusunda değil, belirli adaylar için özel olarak açıldığını açıkça ortaya koymuş oldu.

Akademik İtibar Zedeleniyor

Gümüşhane Üniversitesi’nin bu uygulamaları, yalnızca adalet ve liyakat ilkelerini ihlal etmekle kalmıyor; aynı zamanda Türkiye’nin akademik sistemine olan güveni de sarsıyor. Belirli kişilere özel açılan kadrolar, gerçekten nitelikli akademisyenlerin önünü keserken, üniversite yönetimlerinin keyfi uygulamalarını da gözler önüne seriyor.

Yükseköğretim Kurumu’nun bu duruma derhal müdahale etmesi ve gerekli hukuki süreçlerin başlatılması gerekmektedir. Aksi takdirde, akademinin çürümesi kaçınılmaz hale gelecektir.

timbir - birlik haber ajansi

sanalbasin.com üyesidir