Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından kırsal alanda gelir düzeyinin yükseltilmesi, tarımsal üretim ve tarıma dayalı sanayi entegrasyonunun sağlanması için küçük ve orta ölçekli işletmelerin desteklenmesi, gıda güvenilirliğinin güçlendirilmesi, kırsal alanda alternatif gelir kaynaklarının oluşturulması ve tarımsal faaliyetler için geliştirilen yeni teknolojilerin üreticiler tarafından kullanımının yaygınlaştırılması amacıyla tarıma dayalı ekonomik yatırımlar ile kırsal ekonomik altyapı yatırımlarının desteklenmesine yönelik % 50 hibe desteği verilmektedir.
Tarıma Dayalı Ekonomik Yatırımlar ile Kırsal Ekonomik Altyapı yatırımlarının desteklenmesine dair 2020/24 ve 2020/25 nolu Tebliğler kapsamında hazırlanan uygulama esasları yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.
Tarıma Dayalı Ekonomik Yatırımlar kapsamında; Tarımsal ürünlerin işlenmesi, kurutulması, dondurulması, paketlenmesi ve depolanmasına yönelik yatırımlar, Proje Kapsamında Yer Alan Tesislerde Kullanılmak Üzere Enerji Üretim Tesisleri, Su Ürünleri Yetiştiriciliği Yatırımları, Hayvansal ve Bitkisel Orijinli Gübre İşlenmesi, Paketlenmesi ve Depolanması Yatırımları ile Tarımsal Üretime Yönelik Sabit Yatırımlar olan Büyükbaş ve Küçükbaş Hayvancılık Yatırımları, Kanatlı Yetiştiriciliği, Sera Yatırımları, Kültür Mantarı Yetiştiriciliği, Büyükbaş/Küçükbaş Kesimhane Yatırımları ve Kanatlı Kesimhanesi Yatırımları hibe desteği kapsamında yer almaktadır.
Kırsal Ekonomik Altyapı Yatırımları kapsamında ise; Aile İşletmeciliği Faaliyetlerinin Geliştirilmesine Yönelik Altyapı Sistemleri, (Meyve-Sebze İşleme, Süt işleme, Çelik Silo, Soğuk Depo, Ahır ve ağıl yapımı, Kültür mantarı, Örtü Altı Tarım gibi), Arıcılık ve Arı Ürünlerine Yönelik Yatırımlar, Bilişim Sistemleri ve Eğitimi ile El Sanatları ve Katma Değerli Ürünler, İpek Böceği ve Su Ürünleri Yetiştiriciliği, Tarımsal Amaçlı Kooperatif ve Birlikler İçin Makine Parkları ile Tıbbı ve Aromatik Bitki Yetiştiriciliği desteklenecektir.
Yatırımlar için hibeye esas proje tutarının % 50’sine hibe desteği verilecektir. Tarıma dayalı yatırımlarda hibeye esas yatırım tutarı üst limitinin yeni tesisler için 7.000.000 TL. tamamlama yatırımları için 5.000.000 TL, kapasite artırımı ve teknoloji yenileme için ise 4.000.000 TL. yatırımların alt limitinin ise 1.000.001 TL’dir.
Kırsal ekonomik altyapı yatımlarından makine ekipman alımları için 5.000 TL-500.000 TL. aile işletmeciliğinin geliştirilmesi ve diğer konularda ise bütçe sınırının 50.000 TL.-1.000.000 TL. arasında olacaktır.
Hibe desteği başvuruları 9 Aralık 2022 tarihinde başlamış olup, Makine ekipman alımlarını da içeren kırsal ekonomik altyapı yatırımlarına başvurular 20 Ocak 2023 tarihinde; tarıma dayalı ekonomik yatırımlara yönelik başvurular ise 10 Şubat 2023 tarihinde sona erecektir.
Başvuru yapmak isteyen gerçek ve tüzel kişilerin belirtilen tarihlere kadar Tebliğ ve Bakanlığımızca yayımlanan uygulama esaslarına göre müracaatlarını Bakanlığımızın https://edys.tarim.gov.tr/tarim/onlinebasvuru.aspx internet adresi üzerinden yapmaları gerekmektedir.